Fill the signin form and go to your private zone.
La multi ani, Andreea Balan!
Astazi e ziua de nastere a unuia dintre cei mai iubiti artisti romani - Andreea Balan.
Thursday, 23 June 2011
Biografie
Copilăria. Debutul și primele activități muzicale (1994 – 1998)
Andreea Bǎlan s-a nǎscut pe 23 iunie 1984. Pǎrinții ei sunt Sǎndel Bǎlan și Valeria Bǎlan, fiind singurǎ la pǎrinți. Printre hobby-urile sale se numără limba engleză, geometria, algebra și informatica. La școală a fost o elevă de nivel mediu până în clasa a VIII-a, devenind apoi o elevă bună.[2] Copilăria s-a desfășurat fără incidente majore, fiind catalogată ca “un copil foarte cuminte”. A urmat cursurile Liceului Ion Luca Caragiale din Ploiești, trecând examenul de bacalaureat cu nota 9.
A început să cânte la vârsta de 10 ani, sub îndrumarea tatălui ei, Săndel Bălan. Acesta i-a compus câteva piese, cu care a participat la o serie de spectacole pentru copii din Ploiești. În cadrul acestor recitaluri, a fost remarcată de Mihai Constantinescu, fiind invitată de acesta în emisiunea pentru copii, BaDa BaNu, difuzată de TVR1. A mai fost invitată și la alte emisiune specifice, precum Feriți-vă de măgăruș, Abracadabra, Video Magazin și Tip top mini top. În această perioadă a participat la numeroase festivaluri pentru copii, obținând mai multe premii, cel mai important fiind Festivalul Internațional Micul Prinț; la acesta au participat copii din 16 state, Bălan fiind numită „Mica Prințesă a Europei”, premiu înmânat de Președintele României, Emil Constantinescu. Au existat câteva tratative de a forma un grup cu Simona Nae, dar planurile nu s-au materializat în urma neînțelegerilor dintre părinți.
În 1997, Bălan participă la Gala Națională Eurovision cu piesa „Un univers mai liniștit”, participarea ei nefiind însă validă din cauza criteriilor de vârstă care nu le îndeplinea. Anul următor, devine primul copil care lansează un material discografic sub formă de compact disc în România. Albumul, intitulat Amețiți de fum, conținea 10 piese dance compuse de tatăl ei și orchestrate de Cătălin Tîrcolea, dar care, deși lansat oficial, nu a fost mai fost distribuit din cauza lipsei de fonduri.
Unii o numesc ca fiind prima artistă de muzică dance din România, datorită unor compoziții ca “Rezemat de gard”, care au fost incluse pe album.
Andrè (1999 – 2001)
La sfârșitul anului, Andreea Bălan o cunoaște pe Andreea Antonescu la emisunea pentru copii Ba da, Ba nu, luând astfel naștere proiectul Andrè, cu toate că Alexandru Antonescu, a fost reticient la început. Proiectul Andrè s-a dovedit a fi un succes național, având ocazional succes și în afara granițelor românești, target-ul lor de audiența fiind adolescenții. Compozițiile de pe albumul de debut, La întâlnire, au fost realizate în majoritate de Săndel Bălan, fiind inclusă și piesa “Un univers mai liniștit”, redenumită aici “Iluzii”, interpretată anterior de Andreea Bălan în cadrul concursului Eurovision.
Acesta a fost lansat în luna mai a anului 1999 și s-a dovedit a fi un succes comercial, vânzându-se în peste 50.000 de exemplare până în luna septembrie a aceluiași an.
Grupul s-a bucurat de o mare popularitate datorită stilului muzical simplu și melodiile ritmate. Pentru a promova albumul, au interpretat “La întâlnire”, “Să ne distrăm” și “Nu mă uita” în cadrul unor emisiuni televizate, însă niciuna din piesele repsective nu a beneficiat de un videoclip. Prima piesă s-a bucurat de popularitate la posturile de radio, în ciuda lipsei de sprijin din partea acestora acordată muzicienilor români de obicei.
Andrè în videoclipul pentru piesa “Lasă-mă papa la mare”. Grupul a fost intens criticat pentru stilul vestimentar vulgar adoptat, alcătuit din fuste mini şi decolteuri generoase, găsindu-şi popularitate între adolescentele României totuşi, fiind lansată şi o linie vestimentară inspirată de hainele purtate de cele două membre. La momentul realizării videoclipului, Bălan era încă minoră, având 16 ani.
În vara anului 1999 apare piesa “Liberă la mare”, un cântec semnătură al grupului. Piesa a fost interpetată cu mai multe ocazii, inclusiv la Festivalul de la Mamaia, unde a câștigat locul 1 la secțiunea “Șlagăre”, devenind astfel cele mai tinere soliste care au câștigat trofeul. La sfârșitul aceluiași an, apare albumul Noapte de vis, pe care este inclus hitul, fiind promovată piesa “Noapte de vis (Moșule, ce tânăr ești)”, de această dată cu un videoclip. “Noapte de vis” a fost numită pe locul 16 în clasamentul “Top 20 după ’90”, o ierarhie organizată de Kiss FM și revista Click, bazată pe voturile publicului, iar în 2008, “Liberă la mare” a fost clasată pe locul 29 în topul realizat de televiziunea U intitulat „Top 100 melodii care au rupt România în două”.
De pe al treilea album, Prima iubire (2000) au fost promovate: “Prima iubire” și “Lasă-mă papa la mare”, ambele hituri de top 20 în România. “Lasă-mă papa la mare” a fost numită pe locul 19 în clasamentul “Top 20 după ’90”, o ierarhie organizată de Kiss FM și revista Click, bazată pe voturile publicului.[15] Următorul album, Am să-mi fac de cap (2000), a fost promovat de asemenea de două cântece: “Am să-mi fac de cap” și “Flori de tei”, ambele beneficiind de câte un videoclip, ultimul fiind la vremea respectivă cel mai scump videoclip realizat vreodată în România, având un buget de 12.000 de dolari americani, fiind și primul filmat pe peliculă.
La începutul anului 2001 primesc din partea revistei Bravo distincția “Cea mai bună trupă pentru adolescenți” și sunt numite “prințesele muzicii dance”, despărțindu-se însă la scurt timp din cauza neînțelegerilor. Bălan își continuă cariera, formând un duo cu Alina Sorescu. Deși au avut o serie de apariții televizate, proiectul a eșuat înainte de lansarea unui album sau al unui videoclip, după numai șase luni. În același timp apare pe piață albumul greatest hits, Andrè – Best Of.
Formația se reunește după decesul tatălui Andreei Antonescu, ultima sa dorință fiind aceasta. Duo-ul lansează un album, O noapte și-o zi și un single cu același nume, promovat de un videoclip, însă se despart din nou, în special Bălan negând orice șansă de a exista o împăcare profesională între cele două, considerând posibil doar un duet. Succesul grupului este considerat ca fiind cel mai mare din istoria muzicii românești.
De-a lungul carierei alături de Antonescu, cele două au fost intens criticate pentru imaginea promovată și stilul vestimentar. Cele două au avut o influență foarte mare asupra tinerelor, lansând moda platformelor, denumite generic “șenile”, a codițelor, a fustelor mini și a sânilor evidențiați cu sutiene push-up. Această modă a fost intens criticată din cauza vulgarității și a faptului că adolescentele se simțeau influențate de imaginea lor ușurtică.
Grupul a fost de asmenea constant în atenția ziarelor de scandal, care publicau zvonuri conform cele două nu se înțelegeau, că doar partea financiară le leagă și că se bat în culise, lucruri dezmințite de cele două interprete, care susțin că certurile au apărut de fapt, chiar din cauza articolelor respective.
Mai multe informatii pe wiki
Fara Comentarii
Adaugati comentariu