Grigore Lese si grupul de aromani farseroti

Pe 17 septembrie, ora 14.00, in studioul Horia Bernea de la Muzeul National al Taranului Roman are loc lansarea albumului Grigore Lese si aromani farseroti - Muzici stravechi.

Wednesday, 14 September 2011

0 comentarii


Sambata, 17 septembrie, Grigore Lese si grupul de aromani farseroti va prezinta Muzici stravechi. Incepand cu ora 14.00, la Muzeul National al Taranului Roman, la Studioul Horia Bernea, Grigore Lese va povesti prin vorbe si cantec muzicile stravechi atat de atent culese.

Grigore Lese a petrecut ani de-a randul culegand si interpretand cantece traditionale romanesti, cultivand maniera unica de interpretare din sanul satelor vizitate, atat de importanta pentru pastrarea autenticitatii folclorului romanesc.

Ca orice material semnat Grigore Lese, Muzici stravechi are o istorie si o aroma proprie:
“Spre deosebire de taranul roman care horeste de unul singur, exceptie facand colindele si cantecele de ritual, aromanii farseroti din Cogealac canta numai in grup. Isonul gutural insoteste linia melodica sustinuta de cimpoi, generand o polifonie arhaica cu substrat heterofonic. Melodia este inceputa de o singura persoana, de obicei cel inzestrat cu cea mai buna voce, fiind preluata de intregul grup dupa primele versuri. Fiecare cantaret are interventii solistice, in timp ce alii tin doar isonul pe tonica, cu vocala “e”. Structura muzicala repetitiva, melismatica, ornamentata, da curs improvizatiei. Versul cantat este intrerupt de numeroase interjectii intonate in acut, la care cantaretul recurge intuitiv pentru a completa unele goluri ale randului melodic. Uneori, un cuvant este cantat fara ultima silaba, fiind reluat imediat in intregime de catre intregul grup. Aceasta maniera de interpretare, asemanatoare celei orientale, presupune un auz muzical de exceptie, cunoasterea liniei melodice, a ritmului, a textului, precum si respectarea unor reguli stricte de interpretare” povesteste Grigore Lese.

Grigore Lese si aromanii farseroti – Muzici stravechi este un produs distribuit in Romania exclusiv de A&A Records.

Intrarea este libera.

Articole similare

  • Nu sunt articole similare

Fara Comentarii

Adaugati comentariu

2 + 3 =